3 de jul. 2009

Puig de Balandrau (12/06/2009)

A algunes persones el nom d'aquesta muntanya us recordarà els fets tràgics que hi van succeïr el 30 de desembre del 2000, en què van perdre la vida 10 excursionistes a causa del torb, el fred i una allau a la zona de la Fontlletera, a la pujada del Coll dels Tres Pics. Aquests fets afecten de prop a totes les persones que gaudim de l'excursionisme, i ens han d'inculcar humilitat i respecte vers la muntanya.
El Balandrau és una muntanya de dues cares ben diferenciades: des de la vall del riu Freser la seva vessant és agresta, rocosa i escarpada; però des de la vessant de Tregurà es mostra progressiva, suau i entapissada de prats per on pastura el bestiar. Per pujar des de la vall del Ter hem d'arribar-nos fins el poblet de Tregurà, penjat enmig de la muntanya, on s'arriba per una carretera ben estreta. Més amunt del poble, segueix una pista de terra fins a Pardines. Com que a mi no m'agrada enmerdar-me amb el cotxe i al principi de la pista em vaig trobar algun troç complicat, vaig decidir deixar el vehicle a la Creu de Fusta (1593m), però vosaltres podeu seguir pista amunt fins el trencall de la pista de Fontlletera (1952m), estalviant-vos un bon desnivell!
Aquesta pista (tancada al trànsit) puja primer fins unes basses i continua fins el Coll dels Tres Pics, anunciant una pujada força monòtona, i a partir del coll s'agafa un sender que va vorejant els Tres Pics fins arribar al cim del Balandrau. En quant a la baixada, per no haver de tornar per la pista, vaig decidir baixar prats a través per la carena sud-oest del puig, seguint unes fites. Llavors vaig anar tombant cap a l'esquerra per anar a buscar el torrent de Fontlletera a l'alçada de la pista de Tregurà a Pardines. Aquesta baixada recompensa molt pel fet d'anar camp a través, però un cop arribat a la pista me'n vaig haver de fer un fart!

- Situació: Catalunya, província de Girona, comarca del Ripollès
- Accés: Per la GIV-5264 entre Vilallonga de Ter i Setcases, cal trencar cap a Tregurà per la GIV-5265 i un cop al poble seguir per pista de terra fins el trencall de la Fontlletera.
- Punt de sortida: La Creu de Fusta, 1593 metres
- Cim: Puig de Balandrau, 2585 metres
- Desnivell: 990 metres
- Temps: 2h 40min de pujada + 1h 40min de baixada
- Senyalització: Fites de pedres
- Plànol: Puigmal Vall de Núria Ulldeter, escala 1:25.000, Editorial Alpina
- Fotos: Clica aquí