29 de set. 2009

Tossa Plana de Lles (12/07/2009)

La Tossa Plana, amb 2916 metres d'alçada, és el sostre comarcal de la Cerdanya. Està situada a la vall de Lles i Arànser, a sobre de Martinet, coronada per un cordal muntanyós que va del Monturull i els Estanys de la Pera fins el Port de Vallcivera, a la Vall de la Llosa. Aquesta renglera de cims estan resseguits per la frontera amb Andorra i, per aquest fet, molts dels cims tenen dos noms diferents a cada vessant de la muntanya. Així, la Tossa Plana de Lles rep el nom de Pic de la Portelleta a Andorra. I no és d'extranyar que tingui l'adjectiu de plana, ja que si bé en el vessant nord es mostra força escarpada per sobre la vall andorrana del Madriu, pel vessant sud té un pla inclinat molt gran a la seva part superior. Això fa que aquesta ascensió pugui ser força monòtona i la fa ideal per iniciar-se al muntanyisme hivernal.
Hi ha una pista de terra que recorre tot el vessant sud d'aquestes muntanyes, des del Refugi del Cap del Rec fins l'estació d'esquí nòrdic d'Aransa, i que permet una ràpida aproximació al peu de la Tossa. Però aquell dia vem trobar el principi de la pista en mal estat, i vem decidir girar cua i deixar el vehicle al Cap del Rec, renunciant als 175 metres de desnivell que es guanyen per la pista. Per tant, vem començar a caminar recorrent les pistes de l'estació d'esquí nòrdic de Lles fins el Refugi del Pradell (2115m), punt d'inici normal de l'ascensió.

- Situació: Catalunya, província de Lleida, comarca de la Cerdanya
- Accés: Passat el poble de Martinet en direcció a la Seu d'Urgell hi ha un trencall a la dreta que porta a Lles per la carretera LV-4036. Cal travessar el poble seguint les indicacions del Cap del Rec, on hi han les instal·lacions de l'estació d'esquí i el refugi
- Punt de sortida: Refugi Cap del Rec, 1960 metres
- Cim: Tossa Plana de Lles, 2916 metres
- Desnivell: 955 metres
- Temps: 2h 30min de pujada + 2h 5min de baixada
- Senyalització: Quadrats grocs fins el peu de la Tossa i fites fins a dalt
- Plànol: Cerdanya, 1:50.000, Editorial Alpina
- Fotos: Clica aquí