22 d’oct. 2008

Pic Ori (10/09/2008)

El pic Ori o Orhi, no només es caracteritza per ser el primer 2000 dels Pirineus venint de l'Atlàntic, sinó que a més destaca per la seva silueta individualitzada, reconeixible des de tot el Pirineu basc. Aquest pic herbós presenta un relleu agrest en tots els seus vessants, i les valls que s'extenen als seus peus són profundes i boscoses, com per exemple la Selva d'Irati.
La conquesta d'aquesta muntanya podria representar un gran repte si no fós per la carretera del Port de Larrau (Larrañe Mendatea), que per tal d'unir les valls de Zaraitzu i de Larrañe redueix de forma dràstica el desnivell a realitzar, de manera que amb una hora ens podem plantar dalt del cim.
El cim té una forma allargada que invita a passejar-se per aquest magnífic balcó, anant a buscar les vistes d'una i altra banda. La vista més impactant és cap a l'est, on trobem la impressionant cadena muntanyosa que va de nord a sud des de l'Anie fins el Peñaforca, muntanyes que representen el veritable inici del Pirineu, rocós i escarpat.
A les proximitats del Port de Larrau, veureu una mena de capses de fusta arrenglerades una rera l'altre. Es tracta de les "palomeras", uns punts estratègics destinats a la caça d'aus migratòries. Aquests llocs de caça es situen en colls de muntanya i punts de pas, repartits per tota la geografia basca.

- Situació: Euskal Herria, Nafarroa-Navarra, vall de Zaraitzu-Salazar
- Accés: Anant per la carretera NA-170, que comunica Otsagabia amb Izaba, hi ha el trencall de la carretera NA-2011 que s'enfila cap el Port de Larrau, on trobem una gran zona d'aparcament
- Punt de sortida: Larrañe Mendatea, 1577 metres
- Cim: Ori, 2019 metres
- Desnivell: 440 metres
- Temps: 1h pujada + 50min baixada
- Senyalització: Camí supertrillat, amb algunes fites
- Plànol: Belagua i Roncal, 1:25.000, Editorial Alpina
- Fotos: Cliqueu aquí