19 de nov. 2008

Passarel·la d'Holtzarte (10/09/2008)

Zuberoa és una de les 7 províncies d'Euskal Herria, que en territori francès està ubicada en els Pyrénées Altantiques. Es caracteritza per les seves muntanyes herboses i arrodonides, d'una verdor extrema, però a l'apropar-se del Pirineu el paisatge es torna escarpat i a les vessants l'aigua ha excavat llargues i profundes gorges, com les de Kakueta o d'Holtzarte.
La gorja d'Holtzarte fa una forma de Y ajuntant-se amb la gorja d'Olhadubi, que és famosa per tenir una impressionant passarel·la que uneix les dues vores d'aquesta segona gorja, penjant-se de l'imponent abisme de 140 metres que té sota seu. Va ser construida l'any 1920 per obrers italians d'una acereria zuberotarra, per tal de permetre als llenyataires l'accés directe als llocs de tala d'arbres. Nota aclaratòria: per molt vella que sigui la passarel·la, actualment es troba en bones condicions i és travessada per molts turistes.
El recorregut per anar a visitar la passarel·la és ràpid i fàcil, a l'excepció d'algun tros rocós i empinat que està equipat amb l'ajuda d'un cable. És més, en temporada alta podeu trobar-vos una invasió de "domingueros", ja que aquesta és una sortida feta al seu nivell, i les persones més lentes poden trigar fins a 1 hora i mitja en fer la pujada. Una altra opció, destinada als muntanyencs més forts, és continuar la pujada fins al cim que domina aquesta vall, anomenat Xardekagaña (1893m), per la qual cosa és necessari vencer un desnivell de 1515 metres en unes 9 hores d'anar i tornar.

- Situació: Euskal Herria, Zuberoa
- Accés: Des del sud, superar el Port de Larrau (Otsagabia), descendre cap a Larrañe per la carretera D26 i continuar en direcció Tardets fins a l'alberg de Logibar, on trobem una zona d'aparcament
- Punt de sortida: Alberg de Logibar, 380 metres
- Punt més elevat: Passarel·la d'Holtzarte, 600 metres
- Desnivell: 220 metres
- Temps: 40min de pujada + 35min de baixada
- Senyalització: No en fa falta, cal seguir les pedres polides pel pas de la gent
- Plànol: Ansó - Echó, 1:50.000, Rando Éditions
- Fotos: Cliqueu aquí