6 de maig 2009

Saioa (09/04/2009)

És setmana santa i estem de viatge pels Pirineus atlàntics. Les muntanyes encara estan nevades a partir dels 1500 metres, i en aquest dia radiant ens decidim de pujar a aquest cim de 1418 metres d'alçada, punt culminant de la vall del riu Bidasoa. En aquest punt de les acaballes dels Pirineus no es forma cap serralada, i l'horitzó està dominat per turons individualitzats escampats per tot arreu, puntes herboses envoltades de contraforts boscosos.
Hem sortit des del coll d'Artesiaga a 990 metres, a la carretera entre Eugi i Irurita, o entre les valls de l'Arga i del Baztan. Aquí ens trobem en ple Kintoa (Quinto Real), una inmensa massa forestal que cobreix aquestes valls amb una frondositat i humitat tremendes. És en aquest punt on es pot atacar més fàcilment el Saioa, ja que només necessitem superar 430 metres de desnivell. A l'altra banda de la muntanya trobaríem el coll de Belate, punt més elevat de l'important eix viari que comunica Iruñea (Pamplona) amb Irún.
Per la pujada vem triar l'opció fàcil de pujar per pista forestal fins el coll de Sagardegi (1240m) i llavors acabar de fer el cim per una pala de forta pendent. A la baixada val la pena gaudir del camp a través per l'arista nord-est, tenint localitzat en tot moment el punt de destí i sense perdua.

- Situació: Euskal Herria, Nafarroa, Kintoa
- Accés: Des de Zubiri, agafar la N-138 en direcció Aldudes. Passar l'embassament d'Eugi i després d'una mina a cel obert a la dreta, agafar el trencall de la NA-174 direcció Irurita. Al dalt del coll d'Artesiaga, aparcament a mà esquerra a l'entrada d'una pista.
- Punt de sortida: Artesiaga mendatea, 990 metres
- Cim: Saioa, 1418 metres
- Desnivell: 430 metres
- Temps: 1h 10min de pujada + 45min de baixada
- Senyalització: Marques blanques i vermelles del GR12 a la pujada, i descens camp a través
- Plànol: Cuaderno Pirenaico Baztan, 1:35.000, Sua Edizioak
- Fotos: Cliqueu aquí