25 de nov. 2008

Adarra (26/09/2008)

Aquesta muntanya individualitzada entre les valls dels rius Urumea i Leitzaran és un bon mirador sobre la comarca de Sant Sebastià (Donostialdea). També destaca per les restes dels seus primitius habitants, ja que encara es conserven nombrosos monuments funeraris de l'Edat del Ferro. El principal exponent megalític està situat al coll d'Eteneta, al vessant sud de l'Adarra, format per un cromlech i un menhir. Si dirigim la vista cap el sud, podem observar una rera l'altra totes les serres boscoses frontereres amb Nafarroa (Navarra), en les quals s'hi mantenen explotacions forestals que "rapen" les pendents.
Els boscos que rodegen l'Adarra són frondosos i en poques ocasions permeten gaudir de la vista sobre la vall del riu Oria, però després el bosc dóna pas als prats herbosos, amb grans quantitats de falgueres, on pasturen tranquilament vaques i cavalls. Les pendents s'accenturen per arrivar als cims bessons, que estan formats per turonets rocosos. Ens haurem de dirigir al cim oriental, on hi trobarem el vèrtex geodèsic i altres objectes.

- Situació: Euskal Herria, província de Gipuzkoa, comarca de Donostialdea
- Accés: A la carretera GI-131, entre Andoain i Urnieta, es troba l'Alto de Irurain, des d'on surt una carretereta en direcció Xoxoka i Besabi. Un cop al barri de Besabi, podem deixar el vehicle a l'aparcament del restaurant
- Punt de sortida: Besabi, 297 metres
- Cim: Adarra, 811 metres
- Desnivell: 515 metres
- Temps: 1h 30min de pujada + 1h de baixada
- Senyalització: Cap
- Plànol: Adarra, 1:25.000, Aranzadi
- Fotos: Cliqueu aquí