15 de febr. 2010

Pic de la Costa Cabirolera (16/08/2010)

La cara nord de la Serra del Cadí és tant escarpada que només es pot franquejar per unes poques canals. Una d'aquestes és la rellicosa Canal del Cristall, accessible des del poble d'Estana, que dóna accés a la carena de la serra entre el Puig de Canal Baridana i el Pic de la Costa Cabirolera. Al peu de la canal, davant de la gran muralla, s'estén l'idílic Prat de Cadí. Aquest esplèndid paratge, que potser és el més bell de la Cerdanya, aporta una pau i tranquilitat que contrasta amb l'adrenalina i duresa de la canal que ens espera allà dalt. En temporada alta el prat és visitat per diumengers que fan els seus picnics en familia o en colla, però és un indret de visita obligada. Aquell dia d'agost va començar prou bé, però a dalt de la serra em va venir un xungo a la panxa que em torturava els budells. Per aquest fet agraeixo enormement la companyia i paciència de la meva amiga, ja que sense ella m'hagués tornat boig.
Des del poble d'Estana, es pot avançar en cotxe per un camí de terra fins el Coll de Pallers, però per no liar-nos vem començar des del mateix poble, punt d'inici del PR-C 121. Aquest sender homologat de Petit Recorregut no el deixarem fins el coll de la carena. Jo acostumo a realitzar molts PRs, i sens dubte aquest és el més difícil que he fet. Les pedres de la tartena de l'interior de la canal són molt inestables i cal estar molt alerta, tant de les pedres que puguin caure de dalt com les que puguem fer caure nosaltres. Si no es vol correr tant de risc, més a l'oest es troben les Canals del Ticó, accessibles des del Prat de Cadí, que potser no són tant difícils (no ho sé del cert). Una vegada al Coll de la Canal del Cristall enllacem amb el GR 150.1, que travessa tota la serra carenjant i que ens durà fins el cim de la Costa Cabirolera. Si tornem a baixar per la Canal del Cristall, haurem d'anar en compte de no fer caure pedres avall, ja que poden fer molt de mal a altres excursionistes, i en tot cas fer un crit d'avís.


- Situació: Catalunya, província de Lleida, comarca de la Cerdanya
- Accés: Per la N-260 entre Puigcerdà i La Seu d'Urgell, a l'oest de Martinet hi ha el trencall de la carretera LV-4055 cap a Montellà. Poc després cal trencar a la dreta per una carretera llarga estreta fins a Estana, on deixarem el vehicle a l'interior de la població.
- Punt de sortida: Estana, 1510 metres
- Cim: Pic de la Costa Cabirolera, 2605 metres
- Desnivell: 1100 metres
- Temps: 3h 35min de pujada + 3h 40min de baixada (transtorns digestius inclosos)
- Senyalització: Marques de PR fins el coll i de GR fins el cim
- Plànol: Serra del Cadí Pedraforca, 1:25.000, Editorial Alpina
- Fotos: Clica aquí