2 de set. 2008

Tuc d'Arenho pel PR-C 112 (31/07/2008)

El Tuc d'Arenho és una discreta muntanya herbosa de 2500 metres d'alçada, però que gaudeix d'una bona panoràmica de la Val d'Aran gràcies a la seva posició central en aquesta comarca pirinenca. L'ascensió d'aquesta muntanya es redueix considerablement gràcies a la pista que comunica les poblacions de Bagergue i Arròs a través del Coret de Varradòs (2050m). Però el Marc, com a bon amant dels senders de Petit Recorregut, va proposar-se el repte de pujar al Tuc d'Arenho a través del PR-C 112, que comença a Bagergue i acaba a Gessa al cap de 15,6 quilòmetres. Per unir les poblacions d'inici i de final, es va utilitzar el GR211 (Circuït dera Val d'Aran).
Fàcil de dir-ho, però a la realitat el Marc va suar de valent. Vem començar a caminar a Gessa, i fins el principi de la pujada al Coret de Varradòs no va haver-hi problema. Per no fer els revolts de la pista del coll, el PR va retallant camí muntanya amunt. Les marques encara perduren, però el camí es troba bastant embrossat de vegetació. Després s'arriba al Coret per pista. A partir d'aquí comença la pujada al Còth de Salient (2336m), que va per un corriol estret però ben senyalitzat. Un cop al coll, les marques del PR-C 113 segueixen fondalada avall i cal abandonar-les per no anar a parar a Vilac. Com que les maques del nostre PR van desapareixer, el Marc va decidir pujar directament cap el visible Tuc d'Arenho, amb l'esperança de trobar senyalització blanca i groga dalt del cim. Desde dalt molt bona vista, però ni una marca de PR. Per tant, va tocar improvitzar el camí indicat en el plànol, però camp a través, tot encarant les passes cap a la vall que baixa cap a Gessa. Un cop enclotats en el barranc de Corilha, cap rastre de senyals i una vegetació cada cop més molesta que arribava a mitja cuixa. La baixada va ser realment dura fins que, havent perdut ja molta alçada, va apareixer una marca desdibuixada en una roca a la vora del torrent. A partir d'aquí, les condicions de baixada van millorar considerablement fins al poble.
Aquest és un Petit Recorregut que caldria rehabilitar o bé descatalogar-lo, ja que està en un estat francament lamentable d'abandonament.

- Situació: Occitània, Val d'Aran
- Accés: A la C-28 entre Arties i Salardú, agafar el trencall cap a Gessa i deixar el vehicle a l'aparcament habilitat a l'entrada del poble.
- Punt de sortida i arribada: Gessa, 1260 metres
- Cim: Tuc d'Arenho, 2522 metres
- Desnivell: 1260 metres
- Distància: 3km de GR + 15,6km de PR = 18,6 quilòmetres
- Temps:
Gessa - Bagergue: 55min
Bagergue - Tuc d'Arenho: 4h 45min
Tuc d'Arenho - Gessa: 3h
- Senyalització: Marques blanques i vermelles de GR i blanques i grogues de PR
- Plànol: Val d'Aran, 1:40.000, Editorial Alpina
- Fotos: Cliqueu aquí

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Me alegro de haber leido esta reseña y poder comprobar que realmente el PR está mal marcado.... Como quería hacer algo tranquilo dije, pues hago un PR y así voy tranquilamente...cago en la leche.... Yo también llegué a la cumbre pensando que encontraría marcas y también me cagué en todo en la bajada a Gessa.
Bajé hasta 1900 a saco, para luego ir enlazando caminos de vacas bastante marcados. Finalmente el camino se transformó en una especie de senda de cazadores ya mas o menos definida y que ya parecía ser un sendero, tras una media hora llegué al cruce de gessa -unha, donde había una marca de PR!.....pobre del que suba por ese camino....porque es la última marca que va a ver en mucho tiempo

Marc ha dit...

O sea que tu también has caido en la trampa del PR del Tuc d'Arenho...!!!
Como si no hubiera bastante con hacer tanto desnivell en tantos quilometros, encima toca ir campo a través y cagarse en todo.
Para evitar que más gente caiga en esta trampa estaria bien hacer circular un mail en cadena de esos que tocan tanto los huevos.

Anònim ha dit...

Yo he llamado la Federación Catalana y me han dicho que no es su responsabilidad porque el mantenimiento es competencia de las autoridades de la Val, que ya se han quejado pero queno pueden hacer nada. Asique la próxima vez que vaya avisaré en Turismo o así. Por que para mas INRI el sendero está anunciado a bombo y platillo en Gessa, Unha Bagergue...y si sales de Gessa, a la media hora ya no hay mas marcas....
Madsan