21 de jul. 2008

Bony de Salòria (19/07/2008)

El Bony de Salòria, amb els seus 2789 metres d'alçada, és el cim comarcal de l'Alt Urgell i la seva via normal surt del poble d'Os de Civís. Aquest poble que sembla tret d'un pessebre té una curiositat geogràfica: tot i trobar-se en territori català, el seu únic accés per carretera és des d'Andorra. El cim té unes vistes esplèndides gràcies a la seva posició individualitzada, amb un panorama que va des del Carlit fins a l'Aneto.
En quan al punt de sortida hi han dues opcions: deixar el cotxe a l'Hostal d'Os de Civís i salvar a peu el desnivell de 500 metres que el separen del coll de Conflent, o anar amb un vehicle alt per poder utilitzar la pista que puja fins a aquest coll. Vora del coll de Conflent hi ha un niu de metralladores (o bunker), que forma part de la línia defensiva que en Franco va fer contruïr al llarg del Pirineu, per defensar-se dels possibles atacs dels maquis o d'una hipotètica invasió francesa. La pujada des del coll és el punt més complicat de l'excursió, ja que s'ha de pujar per una pala molt empinada i coberta de matolls, que arriben a mitja cama i dificulten l'ascenció. Un cop arribem a dalt de la pala descobrim una magnífica cresta fàcil, que ens alegra els sentits i fa més plàcida la pujada final al cim.

- Accés: En una rotonda que hi ha més amunt de Sant Julià de Lòria (Andorra), cal seguir les indicacions cap a Bixessarri i Os de Civís. Un cop a Os, cal pujar amb cotxe fins l'Hostal que hi ha després de dues paelles
- Punt de sortida: Hostal d'Os de Civís, 1660 metres
- Cim: Bony de Salòria, 2789 metres
- Desnivell: 1130 metres
- Temps: 3h de pujada + 2h de baixada
- Senyalització: Marques grogues fins el coll de Conflent, i unes escasses fites en l'evident camí del cim
- Plànol: Mapa comarcal de l'Alt Urgell, 1:50.000, ICC
- Fotos: Cliqueu aquí